مذاکرات فشرده براي حل مسائل انرژي


گروه انرژی: بيژن نامدار زنگنه وزير نفت ايران روز گذشته ديداري با ميگل آرياس کانيته کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا داشت. زنگنه پس از ديدار با ميگل آرياس کانيته اظهار کرد: ايشان پيام مشخص اتحاديه اروپا در حفاظت از برجام و اراده سياسي که سران اتحاديه در صوفيه بلغارستان ابراز کردند، به ما رساندند. وي در مورد محور اصلي مذاکرات توضيح داد: صحبت از اين بود که براي تحقق اراده سياسي اتحاديه اروپا و آنچه که پيش از اين ايران و اروپا در اجلاسي که در بروکسل بين ظريف و همتايانش از سه کشور برگزار شده بود، صحبت کرده بودند، چه بايد کرد زيرا در اين اجلاس ذکر شده بود که بايد همکاران دو طرف وارد بحث‌هاي ريز و عملياتي کردن نکات بشوند. وزير نفت با تاکيد بر اينکه قرار شد بحث‌ها توسط همکاران در دو طرف ادامه پيدا کند، افزود: کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا به نکته‌اي جالب اشاره کرد و آن هم اينکه مذاکره‌اي نيست که دو طرف داشته باشد. بلکه يک تلاش دو جانبه و مشترک براي يافتن راه‌حل‌هايي براي مسائلي است که با آن روبرو هستيم. اين مسائل هم همان گاز، نفت، فرآورده‌هاي نفتي و پتروشيمي‌است. بيژن زنگنه و ميگل آرياس کانيته ظهر ديروز در وزارت نفت با يکديگر ديدار کرده و شروع به مذاکره با يکديگر کردند. زنگنه در ابتداي اين ديدار با اشاره به ملاقات سال گذشته‌اي که با کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا داشت، اظهار کرد: سال گذشته در همين روزها باهم ملاقات داشتيم. شرايط درحال حاضر ويژه است که با مذاکرات ما مي‌تواند حساس تر باشد. محور اصلي اين مذاکرات بررسي روابط اتحاديه اروپا با ايران در حوزه انرژي خواهد بود.

اين جلسه با حضور معاونان وزارت نفت و هيات همراه کميسيونر انرژي اروپا بدون حضور خبرنگاران درحال برگزار شد.

  • مذاکرات ويژه با آمريکا براي دور زدن تحريم

همچنين کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا از تشکيل کارگروه مشترک ايران و اتحاديه اروپا براي حل مشکلات تجارت نفت ايران خبر داد و گفت: در اين کارگروه سعي مي‌کنيم راهکارهايي بيابيم که ايران بتواند سطح تجارت جهاني نفت خود را بدون تغيير حفظ کند.

به نقل از ايسنا، ميگل آرياس کانتيه بعد از ديداري که با بيژن زنگنه وزير نفت کشورمان داشت با تاکيد بر اين‌که جلسه بسيار سازنده بود، گفت: اتحاديه اروپا پيام ويژه خود را به ايران منتقل کرده که کاملا به اجرا شدن توافق برجام پايبند هستيم. اين موضوع نيازمند اين است که توافقات اقتصادي اين تفاهم مشترک به گونه‌اي باشد که جريان نفت و گاز ايران در سطحي باقي بماند که پيش از خروج ايالت متحده از اين توافق بود.

وي ادامه داد: براي اين منظور قصد داريم مذاکراتي با آمريکا در زمينه‌ قائل شدن استثنائاتي درباره تحريم مخصوصا براي قراردادهايي که در زماني امضا شدند که آمريکا نيز بخشي از توافق برجام بود، داشته باشيم.

  • به دنبال فراهم کردن زيرساخت‌هاي مالي براي اجرايي شدن توافقات هستيم

کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا با بيان اين‌که اين اتحاديه دنبال راه‌هاي قانوني است که از شرکت‌ها در برابر تحريم‌هاي آمريکا محافظت کند، تصريح کرد: ما به دنبال اين هستيم که زيرساخت‌هاي مالي و تامين اعتبار لازم براي اجرايي شدن اين توافقات را فراهم کنيم؛ مخصوصا براي پروژه ال‌ان‌جي ايران که قرار بود توسط بانک سرمايه‌گذار اروپا تامين اعتبار شود.

کانيته ادامه داد: همچنين قصد داريم همه مشکلاتي که در حال حاضر تجارت عادي نفت را تحت تاثير قرار مي‌دهد بررسي کنيم. وزير نفت ايران با جزييات درباره همه مشکلاتي که بايد به حل آن بپردازيم، صحبت کرد که اين تنها شامل مشکلات تامين اعتبار نمي‌شود، بلکه موانعي مانند بيمه، ذخيره‌سازي نفت و غيره را نيز در بر مي‌گيرد.

  • کارگروه مشترک ايران و اروپا براي حل مشکلات نفتي ايران

وي از ايجاد کارگروه مشترک ايران و اتحاديه اروپا براي حل مشکلات بازرگاني نفت خبر داد و گفت: اين کارگروه در راستاي حل مشکلات مذکور برگزار مي‌شود تا راهکارهايي بيابيم که ايران بتواند سطح تجارت جهاني نفت خود را بدون تغيير حفظ کند. اولين جلسه اين کارگروه برگزار شد تا دستور کار، موضوعات و چارچوب زماني حل مشکلات را تعيين کنيم و ما به تلاش‌هايمان براي کمک به ايران براي حفظ سطح تجارت نفتي خود پايبنديم.

کميسيونر انرژي اتحاديه اروپا تصريح کرد: اروپا به دنبال اين است که تضمين‌هاي لازم را به ايران بدهد که سطح تجارت نفتي بدون تغيير حفظ شود و از سوي ديگر، مردم ايران مطمئن شوند از مزاياي يک توافق اصولي بين‌المللي بهره‌مند خواهند شد. اين توافق نه‌تنها براي حفظ صلح و امنيت منطقه اصولي است، بلکه براي اقتصاد ايران نيز ضروري است.

کانيته درباره تضامين مورد نياز توتال براي باقي‌ماندن در قرارداد پارس جنوبي گفت: اين شرايطي که گفتيم براي همه شرکت‌هاي اروپايي صدق مي‌کند. اين يکي از همه ابزارهايي است که قرار است مورد استفاده قرار دهيم و قرار است مجموعه‌اي از راهکارها را روي ميز قرار دهيم که بتواند طيف مشکلات متعدد شرکت‌هاي مختلف را در بربگيرد.

  • رويترز: کميسونر انرژي اروپا به ايران تضمين مي‌دهد

همچنين خبرگزاري انگليسي رويترز در همين زمينه در گزارشي اعلام کرد، کانيته در دو روز اقامت خود در ايران با پنج مقام ارشد ايراني از جمله رئيس سازمان انرژي اتمي، وزيران نفت و امور خارجه اين کشور، ديدار خواهد کرد.

کميسونر انرژي اروپا با همکاري ايران احتمال دور زدن نظام مالي آمريکا براي دولت‌هاي اتحاديه اروپا را از طريق پرداخت مستقيم درآمدهاي نفتي، افزايش مي‌دهد.

  • حمايت از روحاني در برابر تندروها

به گفته مقام‌هاي اروپايي، اين ماموريت که با رهبري کانيته انجام مي‌شود حرکتي نمادين است که ايران را به پايبند ماندن به توافق هسته‌اي فرامي‌خواند و از حسن روحاني رئيس جمهوري اعتدالگراي ايران در برابر تندروهايي که به دنبال محدود کردن توان وي براي مذاکره با غرب هستند، حمايت مي‌کند.

رويترز به نقل از يکي از مقام‌هاي ارشد ايران نوشت «اين ماموريت براي ما اهميت زيادي دارد زيرا عزم اروپا را براي پايبندي به تعهدات خود نشان مي‌دهد». اين خبرگزاري ادامه داد: اروپا حفظ توافق هسته‌اي را لازمه امنيت بين الملل مي‌داند. رهبران اروپايي در حمايت از توافق 2015 متحد شده اند. بروکسل ممنوعيت تبعيت شرکت‌هاي اروپايي از تحريم‌هاي آمريکا را عليه ايران در دست بررسي دارد و از دولت‌هاي اروپايي خواسته است تا براي پرهيز از جريمه‌هاي آمريکا، نقل و انتقالات مالي خود بدون واسطه با بانک مرکزي ايران انجام دهند. اتحاديه اروپا همچنين به دنبال آن است تا به بانک سرمايه گذاري اروپا امکان تجارت را در ايران فراهم کند.

اين در حاليست که ترامپ بارها از برجام با عنوان «بدترين توافق تاريخ» نام برده که برنامه موشکي ايران و نفوذ اين کشور را در سوريه، يمن، عراق و لبنان مهار نمي‌کند.

وي هشتم مه (18 اردبيبهشت ماه) از اين توافق خارج شد و تهران را به بازگشت تحريم‌ها تهديد کرد.